Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Οι πρώτες σκέψεις, που διαμορφώθηκαν σε όραμα για τη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην πόλη μας έγιναν την περίοδο 1986-1990, επί Δημαρχίας του αείμνηστου Δημήτρη Κιντή.

Με τη συνεργασία και αμέριστη συμπαράσταση των αντιστασιακών οργανώσεων, επιλέχτηκε το συγκεκριμένο δημόσιο κτήμα και αμέσως υπεβλήθη σχετικό αίτημα παραχώρησης στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ), για τη δημιουργία <<Μουσείου Εθνικής Αντίστασης>>.

Η Κ.Ε.Δ αξιολογώντας το αίτημα, παραχώρησε στο Δήμο Ηλιούπολης σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα το συγκεκριμένο χώρο, για να ολοκληρωθεί εν συνεχεία το 1998, επί Δημαρχίας Θεόδωρου Γεωργάκη η ανέγερση του αξιόλογου κτιρίου, που όλοι μας γνωρίζουμε. Το 2010 επί Δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου εγκαινιάστηκε η μόνιμη θεματική συλλογή του Μουσείου.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου μας ως αυτοτελές ΝΠΔΔ, έχει στόχο  να τιμήσει το ηρωικό έπος ΄40-΄44 και να διατηρήσει στις νεότερες γενιές, την ιστορική συνέχεια για τα ιδεώδη και τις αξίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης για Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια.

Με αναβαθμισμένη την λειτουργία του και με εμπλουτισμό των θεματικών συλλογών του με σημαντικά και πρωτότυπα εκθέματα και ντοκουμέντα της εποχής εκείνης το Μ.Ε.Α. του Δήμου Ηλιούπολης είναι ένας χώρος ανοικτός στην κοινωνία και τη νεολαία, μία γέφυρα της ιστορίας μας στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

Η αναγνώριση του αξιέπαινου αυτού έργου όλων των συντελεστών επώνυμων ή μη για τη δημιουργία και λειτουργία του Μουσείου ανήκει στην Ιστορία και οι παρούσες και μελλοντικές γενιές οφείλουν την ανάλογη καταξίωση. Γιατί το Μουσείο δίνει σάρκα και οστά στο όραμα της γενιάς των αντιστασιακών αλλά και στην ιστορική συνέχεια της θεσμικής αναγνώρισης της Ε.Α.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

©2021 ilioupoli.gr, ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

 Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.