Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Δήμος Ηλιούπολης το 2021 τιμά και εορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 συνιστά ξεχωριστό γεγονός, στο πλαίσιο των επαναστατικών κινημάτων και στάσεων που εκδηλώθηκαν σε Ευρώπη και Αμερική τον 18ο και τον 19ο αιώνα, γιατί ολοκληρώθηκε με την δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους, που αποσχίστηκε από την οθωμανική αυτοκρατορία στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, στην συνέχεια επεκτάθηκε και σήμερα κατέχει σημαντική θέση στην σύγχρονη Ευρώπη και τον κόσμο. 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 ο Δήμος Ηλιούπολης μετέχει στον εορτασμό με προσεκτικά μελετημένες και επιλεγμένες ποιοτικές δράσεις και εκδηλώσεις, που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν, αναδεικνύουν τη συνέχεια του έθνους και προβάλουν τον εορτασμό σαν ορόσημο για τη νέα εποχή.


Στόχος μας είναι ο αναστοχασμός για την πορεία του ελληνικού κράτους από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και η εκλαΐκευση και διάχυση της επιστημονικής γνώσης για το 1821 στο ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους.Από το 2020 συγκροτήσαμε 5μελή δημοτική επιτροπή εορτασμού, που επεξεργάστηκε προτάσεις δράσεων, αποτελούμενη από τους: 1) κ. Κωνσταντίνο Μπουραζέλη, καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του ΕΚΠΑ.2) κ. Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας του ΕΚΠΑ.3) κ. Νικόλαο Λεβογιάννη, Φιλόλογο - πρώην Βουλευτή4) κ. Αικατερίνη Χωματά, Φιλόλογο - αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ηλιούπολης
.


5) κ. Αικατερίνη Μαρκουλάκη, Εκπαιδευτικό - πρώην αντιδήμαρχο Παιδείας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Ηλιούπολης.


Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής οι εορτασμοί θα εστιάζουν σε δύο άξονες, που θα στοχεύουν στο να ανατρέξουμε στην ιστορία μας, να μελετήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας και να εμπνευστούμε από αυτούς αλλά και στο να πιάσει τόπο κάθε ευρώ που θα επενδυθεί και να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα, μια προστιθέμενη αξία στην πόλη μας, με ενέργειες ουσίας, μακριά από λαϊκισμούς και πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς.


Α. ΑΞΟΝΑΣ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ και περιλαμβάνει:


- Αποκατάσταση, συντήρηση και ανακαίνιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 5ου λυκείου, 1.000 m2 στο συγκρότημα των πολυκλαδικών σχολείων της Ηλιούπολης.
Η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία του κ. Τάσου Μπίρη, αρχιτέκτονα και ομότιμου καθηγητή της σχολής αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, με την ιδιότητα του άμισθου γενικού συμβούλου, ο οποίος υπήρξε ο ένας εκ των δύο αρχικών μελετητών του συγκροτήματος (ο δεύτερος μελετητής Δημήτρης Μπίρης, αδελφός του Τάσου Μπίρη απεβίωσε το 2002 ) και υλοποιείται από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου με τους αρχιτέκτονες κ. Θάλεια Καλαβρυτινού, κ. Χρήστο Βακάλη, τον πολιτικό μηχανικό κ. Σπύρο Σούνα και την εθελοντική συμμετοχή της φοιτήτριας αρχιτεκτονικής Μαριλίνας Κατσικερού.


- Τοποθέτηση γλυπτού προς τιμήν των 200 χρόνων από το 1821.
Ένα στιβαρό γλυπτό τοποθετημένο εμπρός από το Δημαρχείο, θα κοσμεί μόνιμα την Ηλιούπολη από φέτος, θα δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να αναρωτηθεί εν τέλει «ποια Ελλάδα θέλουμε» και να επιλέξει την δική του εκδοχή για τα 200 αυτά χρόνια του εθνικού παρελθόντος, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Μια αφαιρετική γλυπτική σύνθεση από χάλυβα, ανοξείδωτο και μάρμαρο, που θα διαπραγματεύεται ιστορικές στιγμές, δίνοντας κίνητρο στο θεατή να στοχαστεί την μακρόχρονη πορεία του ελληνισμού, τους αγώνες, τις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού, ως κυρίαρχου στοιχείου και υποκείμενου των ιστορικών εξελίξεων.- Δημιουργία Εργαστηρίου Ιστορίας υπό την εποπτεία του καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Βαγγέλη Καραμανωλάκη, το οποίο θα στεγαστεί σε κατάλληλο δημοτικό χώρο, που θα διαμορφωθεί και θα εξοπλιστεί ανάλογα.


- Επανατύπωση και αντικατάσταση των πινακίδων οδοσήμανσης που σχετίζονται θεματικά με την Επανάσταση του 1821


Β. ΑΞΟΝΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ και περιλαμβάνει πληθώρα πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων που οργανώνονται από τον Δήμο, θεσμούς, οργανισμούς και συλλογικότητες της πόλης, που θα προβάλλονται στην επίσημη ιστοσελίδα, σε όλα τα ψηφιακά κανάλια του Δήμου και στην Σελίδα «facebook» με τίτλο «Δήμος Ηλιούπολης - 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821» στον σύνδεσμο:


https://bit.ly/ilioupoli-1821 


Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Ηλιούπολης:
Με θεματολογία αφιερωμένη στο 1821 και με δεδομένο το γεγονός ότι οι εισηγητές μας ταυτόχρονα συμμετέχουν στον κύκλο ομιλιών του ΕΚΠΑ «21 ομιλίες για το ‘21», εξασφαλίσαμε από το ΕΚΠΑ την άδεια ώστε να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας την ευκαιρία της διαδικτυακής παρακολούθησής τους.
Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο:


https://bit.ly/anoikto-panepistimio-ilioupoli 


- Δημιουργία και ανάρτηση πανώ και αφισών σε χώρους του Δήμου.


- Διαδικτυακή έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Επανάσταση του 1821 από την Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης.


- Οργάνωση θεατρικής παράστασης, σχετιζόμενη με την Επανάσταση του 1821 από τον συμπολίτη μας Κώστα Γάκη, βραβευμένο ηθοποιό, σκηνοθέτη, θεατρικό συγγραφέα και μουσικό, με την συμμετοχή ερασιτεχνών καλλιτεχνών από την νεολαία της πόλης.


- Έκθεση φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Ηλιούπολης.


- Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για παιδιά που οργανώνονται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Ηλιούπολης, με θέμα την Επανάσταση του 1821.


- Έκθεση ζωγραφικής από τον Ηλιουπολίτη λαϊκό ζωγράφο κ. Νώντα Ρεντζή με θέμα " Η γυναίκα στην Επανάσταση του 1821".

 


Επίσης θα πραγματοποιηθούν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, στην θετική εξέλιξη της άρσης των περιορισμών της πανδημίας:


- Εκδήλωση με συμμετοχή των 4 επιλεχθέντων μετά από κλήρωση νέων Ηλιουπολιτών, ηλικίας 18-21 ετών, για την δράση της επιτροπής " Ελλάδα 2021 - Βαδίζοντας στα χνάρια του 1821".


- Παραστάσεις καραγκιόζη για παιδιά με θέμα την Ελληνική Επανάσταση.


- Εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες της πόλης.


- Εκδηλώσεις της Εκκλησίας και των τοπικών συλλόγων.


- Συναυλίες δημοτικού τραγουδιού και χορού.


- Προβολές σχετικών ταινιών από την Κινηματογραφική Λέσχη.


Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 εμπνέει και μας οδηγεί στο παρόν και το μέλλον.

 

 


Όλοι μαζί για την ΗλιούποληΓιώργος Χατζηδάκης


Δήμαρχος Ηλιούπολης

©2021 ilioupoli.gr, ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος | Υλοποίηση: opk.gr                      

 Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.