Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου – Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης “Δ. Κιντής” Μ’ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΤΡΕΛΟ σε σκηνοθεσία & κείμενο Στέφανου Οικονόμου ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Share on facebook
Facebook
Share on print
Εκτύπωση
Share on email
Email

… Όλη η ζωή μιας γνήσιας, αιματοβαμμένης Μικρασιάτισσας,
όπου έζησε την καταστροφή, τον ξεριζωμό,
την καταξίωση και την ένδεια.

…όλη η ιστορία της σπουδαίας στιχουργού,
της γυναίκας που άλλαξε το λαϊκό τραγούδι.

Ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της εμβληματικής στιχουργού, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, όπου έζησε τη φρίκη της καταστροφής της Σμύρνης και μας μεταφέρει νοερά, μέσα από τον στιχουργικό της πλούτο, όσο πιο παραστατικά γίνεται στον τόπο που γράφτηκαν οι μαύρες σελίδες της ιστορίας του 1922, στα Άγια χώματα, στα Ματωμένα Χώματα όπως έγραψε και η Διδώ Σωτηρίου, μέσα από τις ερμηνείες των ηθοποιών και των τραγουδιστών.

Ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο Αϊδίνι και μαζί με τους Τσέτες έκαναν εκείνη και την οικογένειά της να εγκαταλείψει τη Σμύρνη.Τα επόμενα χρόνια η Ευτυχία μαζί με τη μητέρα της και τις δυο κόρες της έζησαν πρόσφυγες λίγο στην ασιατική Σπάρτη αλλά και στην Αττάλεια.

Γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, αναγκάστηκε όμως να καταφύγει στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έχασε σε μικρή ηλικία τον πατέρα της. Το 1911 την πάντρεψαν μετά από προξενιό με τον Κωστή Νικολαΐδη, 20 χρόνια μεγαλύτερό της. Απέκτησαν 2 παιδιά την Καίτη και την Μαίρη.

Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1948 και να τoυς πουλά. Έχοντας όμως μεγάλο εθισμό στη χαρτοπαιξία έχασε πάρα πολλά λεφτά με αυτόν τον τρόπο. Όταν έγραφε τους στίχους, έπειτα αποποιούνταν τα πνευματικά της δικαιώματα, τα πνευματικά της όπως έλεγε.

Υπήρξε μαέστρος και ενορχηστρωτής της ζωής. Σταδιοδρόμησε ως ηθοποιός, δασκάλα και ποιήτρια, ενώ αργότερα αναδείχθηκε σε μια σημαντική λαϊκή στιχουργό. Η μεγάλη αξία της στιχουργικής της αναγνωρίστηκε πολύ αργότερα, ιδίως μετά το θάνατό της. Μέσα στα τραγούδια της δεν λησμονεί τον τόπο της, τη Μικρασία.

Πολλές δικές της στιχουργικές δημιουργίες έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες, με τη βοήθεια σπουδαίων συνθετών της εποχής, όπως του Τσιτσάνη, του Χιώτη, του Χατζιδάκι, του Καλδάρα, του Καζαντζίδη κ.ά.

Στίχοι της υπάρχουν σε πολλές λαϊκές επιτυχίες:

«Ηλιοβασιλέματα», «Περασμένες μου αγάπες», «Είμαι αετός χωρίς φτερά», «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Τα καβουράκια», «Γυάλινος κόσμος», «Όνειρο απατηλό», «Στο τραπέζι που τα πίνω», «Στου Αποστόλη το κουτούκι», «Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι», «Μου σπάσανε το μπαγλαμά», «Ανεμώνα», «Αργά, είναι πια αργά», «Λίγο-λίγο, θα με συνηθίσεις», «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα»,«Η διπρόσωπη», «Ένας αϊτός γκρεμίστηκε», «Τι έχει και κλαίει το παιδί», «Η Μαλάμω», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά

Τραγουδούν:
Πίτσα Παπαδοπούλου, Στέλιος Διονυσίου, Ασπασία Στρατηγού

Στο ρόλο της Ευτυχίας: Αλεξάνδρα Καρακατσάνη
Στο ρόλο του Παπαγιαννόπουλου: Στέφανος Οικονόμου

Παίζουν: Χριστίνα Πάγκαλη, Ελένη Κεραμιδά, Αναστάσης Παπασιδέρης, Ελένη Γιαννάκου, Νικόλ Xριστοδούλου, Μανώλης Μελικώκης, Μάξιμος Γεωργόπουλος, Ντίνος Ορφίδης, Ηλίας Τσούμπελης, Μαριλέτα Κύργια, Ευγενία Κύρου
ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
ΣΚΗΝΙΚΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΩΝ : ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΛΑΥΤΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:ΕΛΕΝΗ ΚΕΡΑΜΙΔΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Queen Bee Drama Music Art

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, με δελτία προτεραιότητας, που θα διανέμονται στην είσοδο του Θεάτρου από τις 19.30.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 210 9940699

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»
Γαρδίκη & Σμόλικα, Ηλιούπολη, 2109923840

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 20:30

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ


Ενημερώνουμε τους Δημότες και Κατοίκους της Ηλιούπολης ότι σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024, το δρομολόγιο της γραμμής 2 της Δημοτικής Συγκοινωνίας, δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω τεχνικής βλάβης. Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την αποκατάσταση της βλάβης και τον επαναπρογραμματισμό των δρομολογίων της Γραμμής 2.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x