Δήμος Ηλιούπολης

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου μας ως αυτοτελές ΝΠΔΔ, έχει στόχο  να τιμήσει το ηρωικό έπος ΄40-΄44 και να διατηρήσει στις νεότερες γενιές, την ιστορική συνέχεια για τα ιδεώδη και τις αξίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης για Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια. Με αναβαθμισμένη την λειτουργία του και με εμπλουτισμό των θεματικών συλλογών του με σημαντικά και πρωτότυπα εκθέματα και ντοκουμέντα της εποχής εκείνης το Μ.Ε.Α. του Δήμου Ηλιούπολης είναι ένας χώρος ανοικτός στην κοινωνία και τη νεολαία, μία γέφυρα της ιστορίας μας στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

mouseio_ethnikis_antistasis

Σχετικά με το Μουσείο

Οι πρώτες σκέψεις, που διαμορφώθηκαν σε όραμα για τη δημιουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην πόλη μας έγιναν την περίοδο 1986-1990, επί Δημαρχίας του αείμνηστου Δημήτρη Κιντή.

Με τη συνεργασία και αμέριστη συμπαράσταση των αντιστασιακών οργανώσεων, επιλέχτηκε το συγκεκριμένο δημόσιο κτήμα και αμέσως υπεβλήθη σχετικό αίτημα παραχώρησης στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ), για τη δημιουργία “Μουσείου Εθνικής Αντίστασης”.

Ανακαλύψτε τα τελευταία Νέα του Μουσείου

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ.

Mε συμμετοχή εκπαιδευτικών από την Νότια Αθήνα και τον Πειραιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το σεμινάριο επιμόρφωσης στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, το Σάββατο 22

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ (03/02/2020)

Πρωί : Δευτέρα έως Παρασκευή : 09:00-14:00 Απόγευμα : Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη : 18:00-20:00   Σαββάτο και Κυριακή : 10:00-14:00 Για ξενάγηση θα προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία. Κατόπιν συνεννόησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης επισκέφθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου Emidio Navarro, από την πόλη Αλμάδα, που βρίσκεται στην περιφέρεια της Λισσαβόνας. Οι ιστορικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ξενάγηση στο Μουσείο

Μέσα από τη συλλογή του μουσείου (τεκμηρίωση και ανάδειξη χειρογράφων, πρωτοσέλιδων εφημερίδων, προκηρύξεων, εργαλείων παράνομου τύπου, περιοδικών, τρυκ, φωτογραφιών, στρατιωτικών ενδυμάτων και πολεμικού εξοπλισμού, ηχητικών ντοκουμέντων, έργων τέχνης αλλά και προσωπικών αντικειμένων που ανήκουν σε ιστορικά πρόσωπα που συνδέονται με την Εθνική Αντίσταση) παρουσιάζονται όλες οι αντιπροσωπευτικές, μεμονωμένες ψηφίδες που συγκροτούν την ανασύσταση ενός ευρύτερου ιστορικού παζλ που απεικονίζει εύγλωττα την πολύπαθη περίοδο από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-1941), την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα (6 Απριλίου 1941) εώς την απελευθέρωση της χώρας (Οκτώβριος του 1944).

mouseio_ethnikis_antistasis
mouseio_ethnikis_antistasis
mouseio_ethnikis_antistasis
mouseio_ethnikis_antistasis

Επικοινωνία

Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Ωράριο

Δευτέρα έως Παρασκευή:
09:00 – 14:00
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη:
18:00 – 20:00
Σάββατο και Κυριακή:
10:00 – 14:00

Διεύθυνση
Μ.Αντύπα και Σ.Βενιζέλου
Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Ηλιούπολη
Τηλέφωνα

210 9901400

Facebook

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα στου Μουσείου εδώ.

Φίλοι του Μουσείου

ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εφόσον επιθυμείτε να προσφέρετε και να συμβάλετε εθελοντικά στους σκοπούς και τους στόχους του Μουσείου μπορείτε να μας δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στο τηλέφωνο 210 9901400.

Εάν έχετε επίσης ιδιαίτερες γνώσεις ή αντικείμενα ή και βιβλία σχετικά με την ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης μπορείτε να μας τα δωρίσετε. Η συμμετοχή σας στους φίλους του Μουσείου θα είναι αξιοποιήσιμη και θα αποτελεί για εμάς ιδιαίτερη τιμή και χαρά.