Εθνική Αντίσταση

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Εθνική Αντίσταση

Σύντομη Ιστορική Αναδρομή

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945), η Ναζιστική Γερμανία, κατακτώντας σταδιακά τις χώρες της Ευρώπης, επέβαλε την κυριαρχία της. Κύρια χαρακτηριστικά της κυριαρχίας στις κατεχόμενες χώρες, γνωστής και ως ” Νέας Τάξης”, ήταν η παρουσία των γερμανικών στρατευμάτων, η συστηματική εκμετάλλευση των χωρών στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, το εργατικό δυναμικό, τις υποδομές και την οικονομία, η καταπίεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και η ωμή βία σε περίπτωση ανυπακοής. Συνέπεια του πολέμου και της γερμανικής κατοχής των ευρωπαϊκών χωρών ήταν ένα ένοπλο κίνημα, η Αντίσταση, ως αντίδραση στην εμπόλεμη καταπίεση των Γερμανών, υποστηριζόμενο απ’ τους Συμμάχους, το οποίο προκάλεσε μεγάλες απώλειες στα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα. Οι Γερμανοί απάντησαν με αντίποινα εναντίον του άμαχου πληθυσμού, σωρεύοντας έτσι και νέα θύματα στις χώρες, που είχαν υποτάξει. Το μέγεθος της καταστροφής, που προκλήθηκε, ήταν τεράστιο, με εκατόμβες νεκρών, (χαρακτηριστικό ήταν το ολοκαύτωμα των Εβραίων), με καταστροφές πόλεων και χωριών, με διάλυση κρατικών υποδομών, με λεηλασία πλούτου και αρπαγή έργων τέχνης και άλλων πολιτιστικών θησαυρών από τις κατεχόμενες χώρες.

Στην Ελλάδα, το ένοπλο αυτό κίνημα της Αντίστασης εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, Γερμανίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας, αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές της νεοελληνικής Ιστορίας. Ήταν η φυσική συνέχεια της παλλαϊκής στράτευσης, που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940, συνεχίστηκε στα Οχυρά της Βορείου Ελλάδας (6-9 Απριλίου 1941) και στη Μάχη της Κρήτης (20-30 Μαΐου 1941),δυνάμωσε με την άρνηση συνεργασίας με τους κατακτητές και κορυφώθηκε με τις πρώτες αντάρτικες ομάδες στα βουνά. Ήταν ο αγώνας του ελληνικού λαού εναντίον του πιο βίαιου και ολοκληρωτικού καθεστώτος, που είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα έως τότε. Ενός αγώνα, που δινόταν στις πόλεις και τα χωριά (ΕΑΜ) και πρωτοστατούσε η νεολαία (ΕΠΟΝ).Παράλληλα, η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου, με τη βοήθεια των Συμμάχων, οργάνωσε ελληνικά στρατεύματα, τα οποία πολεμούσαν τις δυνάμεις του Άξονα στη Βόρεια Αφρική και συνέβαλαν καθοριστικά στην ήττα του, στη μάχη του Έλ-Αλαμέϊν, τον Οκτώβριο του 1942.

Η Εθνική Αντίσταση συγκέντρωσε στους κόλπους της όλο το λαό. Ένωσε δάσκαλους και μαθητές, πανεπιστημιακούς, διανοούμενους, εργάτες, αγρότες, ιερωμένους. Βεβαίως, όπως σε κάθε κανόνα, υπήρξαν και οι εξαιρέσεις, τα Τάγματα Ασφαλείας, συνεργάτες του κατακτητή και άλλοι δοσίλογοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατοχικές κυβερνήσεις,1941-1944, δεν έχαιραν καμιάς εκτίμησης από τον ελληνικό λαό, ο οποίος δοκιμαζόταν σκληρά, και γρήγορα περιέπεσαν σε πλήρη ανυποληψία, λόγω της επισιτιστικής κρίσης του χειμώνα 1941-1942, των στερήσεων και της βίας των κατακτητών.

Η Εθνική Αντίσταση συμπεριέλαβε στις τάξεις της όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα της τότε ελληνικής κοινωνίας, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας απ’ τους ξένους κατακτητές, μιας πατρίδας δίκαιης και δημοκρατικής. Ο αγώνας ήταν αντιφασιστικός, πατριωτικός, εθνικοαπελευθερωτικός. Αποτέλεσμα ήταν να συγκροτηθεί ένα απ’ τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα στην Ευρώπη, που θαύμασε την προσπάθεια των Ελλήνων.

Κορυφαίο γεγονός της Εθνικής μας Αντίστασης, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (25/26 Νοεμβρίου 1942), σύμβολο της ομοψυχίας του λαού μας με τη συνεργασία του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα. Προσωπικότητες, όπως ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης, διοικητής του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ και ο Κομνηνός Πυρομάγλου του ΕΔΕΣ, συνέβαλαν αποτελεσματικά στην οργάνωση και διεξαγωγή του αντάρτικου αγώνα.
Ταυτόχρονα, δραστηριοποιούνταν και άλλες μικρότερες αντιστασιακές οργανώσεις, των οποίων η προσφορά στην κοινή προσπάθεια υπήρξε ανεκτίμητη.

Η Εθνική Αντίσταση Αναγνωρίστηκε με το νόμο 1285/1982 ‘Για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944.”

 

O νόμος 1285 20/09/1982 – Αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης. Πατήστε εδώ.

Ιστορικά Γεγονότα σε συντομία

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (2)

Η ναζιστική ιδεολογία χαρακτηριζόταν από αντισημιτικές θεωρίες, που είχαν προβληθεί αρκετά χρόνια πριν από το ΄β παγκόσμιο πόλεμο. Από την εμφάνιση ουσιαστικά των Ναζί και

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Η Ιταλική εισβολή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940 και η εμπλοκή της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησε νέους προβληματισμούς στην ελληνική κοινωνία. Οι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1914-1918 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΛΗΞΗΣ ΑΥΤΟΥ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1918

Τον Αύγουστο του 1914 οι Ευρωπαϊκές χώρες αρχικά και στη συνέχεια πολλά κράτη από όλο τον κόσμο ενεπλάκησαν στη μεγαλύτερη ως τότε πολεμική σύγκρουση. Στις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »