ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Share on facebook
Facebook
Share on print
Εκτύπωση
Share on email
Email

Με υπερηφάνεια και ιστορική συνείδηση μέσα σε κλίμα εθνικής λαμπρότητας αλλά και με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην περίοδο της πανδημίας, εορτάστηκε φέτος η εθνική επέτειος του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου του 1940 από τον Δήμο Ηλιούπολης, με συμμετοχή σχολείων, φορέων, οργανώσεων και πλήθους κόσμου.

Έγινε η καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, με παρουσία των αρχών της πόλης, εκπροσώπου της Περιφέρειας, Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, εκπροσώπων Κομμάτων, Δημοτικών Παρατάξεων και Κινήσεων, των Αντιστασιακών και λοιπών Οργανώσεων, Σωματείων, Ενώσεων, Εθνικοτοπικών. Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων και πολιτών.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην πλατεία Φλέμινγκ, ο πανηγυρικός της ημέρας από το Δήμαρχο Γιώργο Χατζηδάκη, οι καταθέσεις στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των Ενδόξων Ηρώων και ο Εθνικός Ύμνος.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ» κορυφώθηκαν με την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε επί της Λεωφόρου Ειρήνης.

Παρέλασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων του Δήμου Ηλιούπολης, τμήματα πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης.

Οι πολίτες χειροκρότησαν από καρδιάς όλους τους παρελαύνοντες, που απέδωσαν φόρο τιμής στους ήρωες του ’40, στέλνοντας μήνυμα εθνικής ενότητας και υπερηφάνειας.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου:
Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Ημέρα απόδοσης φόρου τιμής στους προγόνους μας η σημερινή.

Τιμή, στους Έλληνες του έπους του 1940, που σήκωσαν επάξια τα λάβαρα της ελεύθερης ελληνικής ψυχής, της αντίστασης και του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή βίας και επιβολής, που μας κληροδότησαν οι αγωνιστές του 1821.

Μετράμε φέτος 81 χρόνια από το μεγάλο εθνικό ΟΧΙ των Ελλήνων στον φασισμό και τον ναζισμό και 200 χρόνια από το «μεγάλο ΟΧΙ» που είπαν οι αγωνιστές του 1821, αποτινάζοντας οριστικά τον τουρκικό ζυγό με την επανάσταση.

Γνήσιοι συνεχιστές με πλήρη συνείδηση του ιστορικού βάρους των αγώνων των προγόνων τους, τα Ελληνικά Στρατεύματα του 1940, αντιστάθηκαν με σθένος ψυχής απέναντι στον Ιταλό και τον Γερμανό κατακτητή, κερδίζοντας τον θαυμασμό όλων των ελεύθερων λαών.

Η μάχη της Ελλάδας είχε διάρκεια 216 ημέρες προκαλώντας παγκόσμια κατάπληξη αλλά και συγκίνηση και ενθουσιασμό καθώς όταν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις υπέκυπταν, μια χούφτα Έλληνες με αυτοθυσία κατάφεραν να αναχαιτίσουν τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας, στη μεγάλη εαρινή επίθεση του Μαρτίου του 1941.

Η ομοψυχία, η σύμπνοια και το πνεύμα αυτοθυσίας των Ελλήνων εξόργισε τον Αδόλφο Χίτλερ, αποφασίζοντας να εισβάλλει στην χώρα που κυριαρχούσε το αδούλωτο πνεύμα του λαού της.

Στη χώρα που τίμησε την ελευθερία που της κληροδότησαν οι πρόγονοι της και συνέχισαν την αντίσταση με ό,τι είχαν και δεν είχαν, κυρίως με το περίσσευμα της αδούλωτης ψυχής τους!

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής το φρόνημα των Ελλήνων κρατήθηκε υψηλό και η συνείδησή τους ποτέ δεν υποδουλώθηκε παρά την εξαθλίωση, την πείνα, τα βασανιστήρια και την ανέχεια.

Η γερμανική κατοχή δεν κατάφερε να καταβάλλει τον ελληνικό πατριωτισμό και την Εθνική Αντίσταση, που οργανώθηκαν και κατάφεραν να συμβάλλουν σημαντικά στον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα αλλά και στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο σημερινός εορτασμός της Εθνικής Επετείου δεν είναι μία εθιμοτυπική διαδικασία για να αποδώσουμε τα εύσημα στους ήρωες του ελληνικού έπους του 1940.

Τα ιστορικά γεγονότα και η αντίσταση του ελληνικού λαού σημάδεψαν όλη τη μετέπειτα πορεία του και τη σύγχρονη ιστορία του. Ο σεβασμός στις θυσίες των προγόνων μας για να αναπνέουμε σήμερα εμείς τον αέρα της ελευθερίας είναι πηγή ιστορικής συνείδησης, διαμόρφωσης αγωνιστικών χαρακτήρων, τρόπος ζωής που εστιάζει στη μάχη για τη ζωή, στην ανεξαρτησία, στη διεκδίκηση της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ισοτιμίας, είναι μία ιστορική φαρέτρα με εργαλεία ζωής, μάχης, υπερηφάνειας!

Οι «ελεύθεροι στο πνεύμα» Έλληνες πολέμησαν τον κατακτητή στα βουνά, στα χωριά και τις πεζούλες, έφτιαξαν την Κυβέρνηση του Βουνού, εμπνεύστηκαν από τα ιδεώδη της Ελευθερίας και της Εθνικής Κυριαρχίας, από την Αξία της Ελευθερίας που απέδωσαν οι πρόγονοι τους το 1821 αποτινάζονταν οριστικά τον τουρκικό ζυγό από τη χώρα.

Εμπνεύστηκαν παράλληλα από τις Αρχές της Δημοκρατίας και της Εθνικής Κυριαρχίας δημιουργώντας σειρά από αντιστασιακές οργανώσεις, το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ και άλλες.
Ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για την ιστορία μας.

Ας τα γαλουχήσουμε με τα ιδεώδη της ομοψυχίας, του σεβασμού στη σημαία και την πατρίδα μας.

Ας κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας τις Αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, όπως διαφυλάχθηκαν από τους ήρωες του 1940, που τοποθέτησαν το σώμα τους ως ασπίδα ελευθερίας μας!

Στην πόλη μας, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου, έχει στόχο να τιμήσει το ηρωικό έπος ΄40 -΄44 και να διατηρήσει στις νεότερες γενιές, την ιστορική συνέχεια για τα ιδεώδη και τις αξίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, για Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια.

Με αναβαθμισμένη την λειτουργία του και με εμπλουτισμό των θεματικών συλλογών του με σημαντικά και πρωτότυπα εκθέματα και ντοκουμέντα της εποχής εκείνης, το μουσείο μας είναι ένας χώρος ανοικτός στην κοινωνία και τη νεολαία, μία γέφυρα με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, συνεκτικός δεσμός της ιστορικής μας πορείας και της εθνικής μας συνείδησης.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την Ελευθερία, τον Άνθρωπο, την Αλληλεγγύη, τη Δικαιοσύνη και το Μέλλον μας!

Ο Δήμος Ηλιούπολης, εγώ προσωπικά και όλοι οι συνεργάτες μου, είμαστε σταθερά δίπλα σε κάθε συμπολίτη και συμπολίτισσα, στον αγώνα που πρέπει να δίνουμε όλοι μαζί για να υπερασπιστούμε τις υπερήφανες αξίες της σημερινής Εθνικής Εορτής.

Χρόνια Πολλά Ηλιούπολη!

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ


Ενημερώνουμε τους Δημότες και Κατοίκους της Ηλιούπολης ότι από την Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024 και για όλη την θερινή περίοδο, δεν θα διεξάγονται τα δρομολόγια της Φοιτητικής λεωφορειακής γραμμής. Το Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία της Φοιτητικής λεωφορειακής γραμμής.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x