ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Share on facebook
Facebook
Share on print
Εκτύπωση
Share on email
Email

Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι! Με περισσότερες από 12 δολοφονίες γυναικών από τους συντρόφους τους το 2021, οφείλουμε να συνταχθούμε, όλοι μαζί και να τοποθετηθούμε θαρρετά ενάντια στη βία κατά των γυναικών, σ’ αυτό το υπαρκτό, ανησυχητικό και δυστυχώς κλιμακούμενο φαινόμενο.
Ιδιαίτερα, με την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας μέσα στην κρίση της πανδημίας, όλη η κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι απαιτείται άμεση κοινωνική δράση, νομική θωράκιση και θεσμική προστασία.

Με την ευκαιρία της σημερινής «Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών», θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια όλες εκείνες τις γυναίκες που με θάρρος έσπασαν την σιωπή τους και μίλησαν ανοιχτά για τα φαινόμενα κακοποίησης που υπέστησαν.

Ως Δήμος Ηλιούπολης και προσωπικά ως Δήμαρχος εκφράσαμε την στήριξή μας σε όσους κράτησαν θαρραλέα στάση, για να μπει φραγμός στις νοοτροπίες και τις πρακτικές εκμετάλλευσης ανθρώπων από τους έχοντες θέση ισχύος, όπως στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου και προχωρήσαμε σε σημαντικά θεσμικά και πρακτικά μέτρα, όπως:
Η δημιουργία της «Επιτροπής Ισότητας των δύο φύλων»,
Η απόφαση ίδρυσης «Κέντρου Συμβουλευτικής Κακοποιημένων Γυναικών» και απόκτησης τηλεφωνικής «Γραμμής Στήριξης»,
Η θεσμική και ανθρώπινη αντιμετώπιση, σε συνεργασία με τις αρχές της υπόθεσης της κοπέλας, που κακοποιούσε αστυνομικός στην πόλη μας και η προσφορά μας ουσιαστικής υποστήριξης, με εχεμύθεια.
Η διοργάνωση της συγκινητικής θεατρικής παράστασης «Θάλαμος Νο 6» στο Φεστιβάλ Ηλιούπολης, που τα έσοδά της προσφέρθηκαν στο «Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα».

Οι συνεχείς αθόρυβες κοινωνικές παρεμβάσεις των υπηρεσιών μας, για εξατομικευμένη προσέγγιση, διάγνωση και καταγραφή αναγκών πολιτών, με συμβουλευτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη ευπαθών ατόμων και με άλλα ουσιώδη μέτρα αλληλεγγύης.

Η «Γυναικοκτονία», που ως νομικός όρος γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτός από την κοινωνία και την πολιτική, ίσως έχει φθάσει σήμερα η στιγμή, να αναγνωριστεί από το νομικό μας σύστημα ως ιδιαίτερο έγκλημα, αφού έχει ως θύμα την γυναίκα, επειδή ακριβώς είναι γυναίκα.

Το κίνημα του #metoo στην Ελλάδα άνοιξε τον δρόμο ώστε να μιλήσουν ακόμα περισσότερες γυναίκες και άφοβα να καταγγείλουν αυτά που έζησαν ή και ακόμα ζουν.

Ως κοινωνία και πολιτεία, οφείλουμε μέσα από την οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον, ταυτόχρονα να φροντίσουμε ώστε να γαλουχηθούν τα παιδιά μας με τις αξίες της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, για να προλάβουμε και να αποτρέψουμε κάθε μορφή κακοποιητικής συμπεριφοράς στο μέλλον.

Είμαι αισιόδοξος πως όλοι μας θα σταθούμε υπεύθυνα και θα συνεργαστούμε στενά για να οικοδομήσουμε ένα νέο καλύτερο κόσμο χωρίς οποιασδήποτε μορφής βία.

Το συγκλονιστικό γκράφιτι στο Δημαρχείο, φτιαγμένο από συμπολίτες, θα μας υπενθυμίζει διαρκώς ότι:
Όλοι μαζί σπάμε την σιωπή και διακηρύσσουμε πως κανένας πλέον δεν είναι μόνος και μόνη!

Γιώργος Χατζηδάκης

Δήμαρχος Ηλιούπολης

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ


Ενημερώνουμε τους Δημότες και Κατοίκους της Ηλιούπολης ότι από την Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024 και για όλη την θερινή περίοδο, δεν θα διεξάγονται τα δρομολόγια της Φοιτητικής λεωφορειακής γραμμής. Το Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία της Φοιτητικής λεωφορειακής γραμμής.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x