Άρθρο του Δημάρχου Ηλιούπολης Γιώργου Χατζηδάκη στο περιοδικό “ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ”

Share on facebook
Facebook
Share on print
Εκτύπωση
Share on email
Email

Ο Δήμος Ηλιούπολης δημιούργησε ένα νέο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και δημοτών, με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Το ψηφιακό εργαλείο της Φωνής του Δημότη, έρχεται να μετρήσει την ικανοποίησή τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες / δομές του Δήμου, με την αποστολή ερωτηματολογίων (μέσω SMS, Viber ή/και email), αξιολογώντας υπηρεσίες / δομές, όπως ΚΕΠ, Δημοτική Πισίνα, Καθαριότητα, Προσβασιμότητα σε ΑμεΑ κ.λπ.

Μέσω της πλατφόρμας συλλογής feedback (συλλογή στοιχείων επανατροφοδότησης) από τους δημότες, ο Δήμος Ηλιούπολης:

– Παρακολουθεί τον βαθμό ικανοποίησης των δημοτών

– Κατανοεί τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών

– Αντιλαμβάνεται ποιες υπηρεσίες και δομές χρειάζονται βελτίωση

– Μετατρέπει τα παράπονα των δημοτών σε εποικοδομητικές συζητήσεις.

Η πλατφόρμα συγκεντρώνει δεδομένα και δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις βελτίωσης, βάσει αληθινών και επώνυμων αξιολογήσεων των δημοτών, ενώ παράλληλα καλύπτει την αυξημένη ανάγκη του Δήμου Ηλιούπολης να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες, που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα και γίνονται ολοένα πιο φιλικές προς τους δημότες.

Οι τομείς έρευνας ικανοποίησης των δημοτών

Οι τομείς που ερευνά η πλατφόρμα, ψηφιακό εργαλείο «Η Φωνή του Δημότη», μέσω συγκεκριμένων ερωτηματολογίων, είναι κυριότερα, οι Καθαριότητα, Παιδικές Χαρές και Σχολεία, με τα παραγόμενα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά.

Καθαριότητα

Με ερωτήματα όπως, «Πόσο ικανοποιημένος/-η είστε από τη συχνότητα περισυλλογής ογκωδών αντικειμένων;», «Πόσο ικανοποιημένος/-η είστε με τη συχνότητα οδοκαθαρισμού;», «Πόσο σημαντική θεωρείτε την ανακύκλωση; Συμμετέχετε εσείς;» και άλλες, τα αποτελέσματα δείχνουν τη μεγάλη αποδοχή της πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής.

Ειδικότερα,

– Τα απαντημένα ερωτηματολόγια / δημιουργημένα ερωτηματολόγια «έφτασαν» το 13,03%

– Τα σπαντημένα ερωτηματολόγια χωρίς κενές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις / απεσταλμένα ερωτηματολόγια, το 14,58%.

– Δόθηκαν πάνω από 800 συνολικές (μη κενές) απαντήσεις σε διάστημα 4-6 ημερών

– Τέλος, το 43,99% των δημοτών άφησε σχόλιο,

με τα εξαγόμενα συμπεράσματα, να μετρούν το γενικό δείκτη ικανοποίησης καθαριότητας του Δήμου και να «δείχνουν» τα εξής:

– Χρειάζεται συχνότερη περισυλλογή όλων των αντικειμένων (ογκωδών και μη)

– Τo 95,2% συμμετέχει στην ανακύκλωση και το 95,7% θεωρεί σημαντική την ανακύκλωση

– Απαιτείται κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών (ιδίως για την ανακύκλωση – το 40% παρόλο που δε γνωρίζει να κάνει τον διαχωρισμό των απορριμμάτων συμμετέχει στην ανακύκλωση)

– Η καθαριότητα και η αντικατάσταση των παλαιών κάδων είναι σημαντική.

Παιδικές Χαρές & Σχολεία

Η πλατφόρμα μέτρησε και στη συνέχεια αξιολόγησε τις Παιδικές Χαρές και τα Σχολεία, μέσω της αποστολής ερωτηματολογίου το οποίο περιελάμβανε ερωτήσεις όπως, «Επισκέπτεστε εσείς με τα παιδιά / εγγόνια σας κάποιες από τις παιδικές χαρές του Δήμου;», «Πώς τις αξιολογείτε σε σχέση με την καθαριότητα, την ασφάλεια, την καταλληλότητα και τον επαρκή φωτισμό, την ποικιλία των παιχνιδιών;», «Πηγαίνουν τα παιδιά / εγγόνια σας σε κάποιο από τα δημόσια σχολεία του Δήμου;», «Πώς τα αξιολογείτε σε σχέση με τα θερμομονώση / βάψιμο υποδομής, θέρμανση / ψύξη, καθαριότητα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, φωτισμό και προσβασιμότητα ΑμεΑ», με τους δημότες, να συμμετέχουν σε ποσοστά,

– 11,33% (Απαντημένα ερωτηματολόγια / Δημιουργημένα ερωτηματολόγια)

– 10,94% (Απαντημένα ερωτηματολόγια χωρίς κενές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις / Απεσταλμένα ερωτηματολόγια)

– Πάνω από 750 συνολικές (μη κενές) απαντήσεις ερωτηματολογίων

– 49.16% των δημοτών να έχει αφήσει σχόλιο,

και τα κύρια συμπεράσματα να έχουν ως εξής:

  • Παιδικές Χαρές

– Περίπου το 78% των δημοτών επισκέπτεται με τα παιδιά / εγγόνια του κάποιες από τις Παιδικές Χαρές του Δήμου.

– Όσοι δεν επισκέπτονται με τα παιδιά / εγγόνια του κάποιες από τις Παιδικές Χαρές του Δήμου, βαθμολογούν τους δείκτες ικανοποίησης ελαφρώς υψηλότερα. Ειδικότερα, οι μέσοι όροι βρίσκονται πάνω από το 3,1, σε σύγκριση με τους μέσους όρους των δημοτών που επισκέπτονται κάποια Παιδική Χαρά, που είναι κάτω από το 3,0.

– Η καθαριότητα και η ασφάλεια του χώρου και των παιχνιδιών αποτελούν σημαντικά σημεία προς βελτίωση, βάσει των σχολίων των δημοτών.

  • Σχολεία

– Περίπου το 67% των δημοτών έχει παιδί / εγγόνι που πηγαίνει σε κάποιο δημόσιο σχολείο.

– Η μετρική καθαριότητα του εσωτερικού χώρου (αίθουσες / τουαλέτες / προαύλιο) συγκεντρώνει την υψηλότερη μέση βαθμολογία, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μετρικές, ίση με 3,08/5. Η σημαντικότητα αυτής της μετρικής να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, παρατηρείται και μέσω της ανάλυσης των σχολίων των δημοτών, στα οποία η επισκευή και η καθαριότητα των τουαλετών συγκεκριμένα αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης – 17,1 % των σχολίων – και η επισκευή και συντήρηση του προαύλιου χώρου το τέταρτο θέμα συζήτησης – 13,4% των σχολίων.

– Η φύλαξη και η ασφάλεια των σχολείων αποτελεί επίσης ένα σημαντικό σημείο, καθώς αποτελεί το τρίτο θέμα συζήτησης στα σχόλια των δημοτών.

– Γενικότερα, τόσο στην περίπτωση που κάποιος δημότης έχει παιδί / εγγόνι, που πηγαίνει σε κάποιο δημόσιο σχολείο, όσο και στην περίπτωση που δεν έχει, φαίνεται ότι ο εκσυγχρονισμός και η ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων (των σχολείων) αναφέρεται ως μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες.

«Σκοπός μας είναι η συνεχής βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών του Δήμου μας λαμβάνοντας υπόψιν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των Δημοτών μας με απώτερο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας τους», τονίζει για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Γιώργος Χατζηδάκης.

Έξυπνο σύστημα για τη στάθμευση σε ράμπες ΑμεΑ

Τα προβλήματα μετακινήσεως που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), συντελούν στην απομόνωσή τους και δυσχεραίνουν τις προσπάθειές τους να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή.

Για την ασφαλή μετακίνησή τους, πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ειδικές θέσεις στάθμευσης τις οποίες καταλαμβάνουν αρκετές φορές ασυνείδητοι οδηγοί.

Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος Ηλιούπολης και ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης προσωπικά, έχοντας μεγάλη ευαισθητοποίηση στα θέματα αυτά, εγκατέστησαν ένα νέο καινοτόμο σύστημα ελέγχου των ραμπών ΑμεΑ, που ήδη βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από αρχές Νοεμβρίου, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των Ατόμων με Αναπηρία.

Ειδικοί αισθητήρες, τοποθετήθηκαν από εξιδεικευμένο προσωπικό σε 60 σημεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μπροστά σε ράμπες ΑμεΑ.

«Στόχος τους να ενημερώνουν τις υπηρεσίες του Δήμου σε πραγματικό χρόνο για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές, με στόχο την αποφυγή της παραβατικότητας των σταθμευμένων οχημάτων και την εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Γιώργος Χατζηδάκης, για τη σημαντική αυτή παρέμβαση.

Το νέο σύστημα ελέγχου αποτελεί υποσύστημα της πλατφόρμας «Intelligent City», η οποία ήδη βρίσκεται σε λειτουργία.

«Με πρόγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα συμβάλλουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου μας και βελτιώνουμε την ελεύθερη κίνηση των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα», προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ


Ενημερώνουμε τους Δημότες και Κατοίκους της Ηλιούπολης ότι από την Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024 και για όλη την θερινή περίοδο, δεν θα διεξάγονται τα δρομολόγια της Φοιτητικής λεωφορειακής γραμμής. Το Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία της Φοιτητικής λεωφορειακής γραμμής.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x