Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024 με μεγάλη επιτυχία η Γιορτή της Εθνικής Επετείου για την 25η Μαρτίου του 1821. 

Share on facebook
Facebook
Share on print
Εκτύπωση
Share on email
Email

Η γιορτή ξεκίνησε πατροπαράδοτα από την πλατεία Φλέμινγκ όπου, αφού πραγματοποιήθηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση από τους Πατέρες της Εκκλησίας, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ευστάθιος Ψυρρόπουλος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, προκαλώντας συγκίνηση στην κατάμεστη πλατεία, αναφερόμενος στους ήρωες της επανάστασης, στον αξιακό τους χάρτη και στην πίστη που χρειάστηκε για να επιτύχουν το ακατόρθωτο. 

Αίσθηση δημιούργησε το γεγονός ότι ο Δήμαρχος της πόλης κατά την εκφώνηση του λόγου του έκανε αντιπαραβολή της εποχής της επανάστασης με την σημερινή εποχή, αναφέρθηκε στην σημασία της παρακαταθήκης, ενώ απευθύνθηκε στους νέους και την σημασία της γνώσης της ιστορίας των προγόνων μας. Αμέσως μετά κάλεσε τους νέους να παρελάσουν με περηφάνεια και ψηλά το κεφάλι. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Δήμαρχος στον Στρατηγό Μακρυγιάννη, ο οποίος εξήρε το “Εμείς”, έναντι του “Εγώ” και σχολίασε πόσο επίκαιρη είναι η δήλωσή του την σημερινή εποχή, από την οποία απουσιάζουν αξίες όπως είναι η αγωνιστικότητα, η έντονη πίστη, ο ηρωισμός και η υπεράσπιση του δικαίου. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον Εθνικό μας ποιητή και σε φράσεις γενναίων αγωνιστών που μπορούν να μας εμπνεύσουν ακόμη και σήμερα. 

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κατέθεσε στεφάνι για τους ήρωες της επανάστασης. 

Στεφάνια επίσης κατέθεσαν: Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Περιφέρειας Αττικής κα Μαρία Κουρή, ο Επικεφαλής της Παράταξης Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική, κ. Ανδρέας Κούρτης, η Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ), το Περιφερειακό Τμήμα του  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ηλιούπολης, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ηλιούπολης, ο εκπρόσωπος του 7ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, Υποπυραγός Αθανάσιος Κλειτσίκας, η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Ηλιούπολης που αντί στεφάνου προσέφερε φάρμακα στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηλιούπολης, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ηλιούπολη, το Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παίδων και Ενηλίκων  με Αναπηρία (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α) «Ορίζοντες», το Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια».

Στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνια η Δημοτική Παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη», η Παράταξη «Ενωμένοι για την Ηλιούπολη», η Παράταξη «Ηλιούπολη Φωτεινή Πόλη», η Παράταξη «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά», η Παράταξη «ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη Πόλη», 

Aπό τα πολιτικά κόμματα κατέθεσαν στεφάνι: 

Η Τοπική οργάνωση ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΟΝΝΕΔ Ηλιούπολης, η Τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ηλιούπολης, η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ηλιούπολης, το Πολιτικό Κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» μέσω του εκπροσώπου Αθανάσιου Στίγκα, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «ΝΙΚΗΣ» μέσω του βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Νικόλαου Βρεττού, η «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ».

Αμέσως μετά κατέθεσαν: 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηλιούπολης, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλιούπολης που αντί στεφάνου προσέφερε χρηματικό ποσό  σε άπορη οικογένεια της πόλης μας, ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης «Μιχάλης Παπαμαύρος» που αντί στεφάνου προσέφερε χρηματικό ποσό στο σπίτι του Αγωνιστή.

Από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ηλιούπολης κατέθεσαν Στεφάνι:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων  «Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», ο Σύλλογος Αρκάδων Ηλιούπολης, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης, ο Σύλλογος Ελευθεριανιτών Ναυπακτίας Ηλιούπολης  «Η Αγία Παρασκευή», ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών Ηλιούπολης «Νικόλαος Πλαστήρας», η  Ιωνική Πολιτιστική Στέγη Ηλιούπολης, ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη», ο Σύλλογος Περδικακιωτών Αιτωλοακαρνανίας  «Η  Αγία Παρασκευή» που αντί στεφάνου προσέφερε χρηματικό πόσο στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, ο Σύλλογος Κρητών Ηλιούπολης, ο  Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών    Ηλιούπολης που αντί στεφάνου προσέφερε χρηματικό ποσό στο λογαριασμό για τον μικρό Παναγιώτη.

Από τους φορείς της Ηλιούπολης κατέθεσαν στεφάνι: 

Τα Κατηχητικά Σχολεία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Ένωση Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ) Παράρτημα Ηλιούπολης που αντί στεφάνου προσέφερε χρηματικό ποσό για τη στήριξη του μικρού Παναγιώτη, το Νηπιαγωγείο «Παιδική Φωλιά» που αντί στεφάνου προσέφερε χρηματικό ποσό στην Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος (Περίπολο) Αττικής, η Πνευματική και Πολιτιστική Εστία  Ηλιούπολης, ο Σύλλογος  Εθελοντών «Προασπίζω», το Σωματείο Κυριών Ηλιούπολης «Η Πρόοδος» που αντί  στεφάνου προσέφερε χρηματικό ποσό στο Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία  «Παναγία Ευαγγελίστρια», η Φιλανθρωπική Ένωση Κυριών Ηλιούπολης «Η Αγία Ταβιθά» που αντί στεφάνου προσέφερε χρηματικό ποσό σε άπορη οικογένεια της πόλης μας.

Από τα Αθλητικά Σωματεία κατέθεσαν στεφάνι ο Αθλητικός Όμιλος Ηλιούπολης «Χαραυγιακός», ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος «ΦΩΣΤΗΡ» που αντί στεφάνου προσέφερε χρηματικό ποσό στην Ελληνική Εταιρεία  Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, ο Γυμναστικός  Σύλλογος Ηλιούπολης, η Ελληνική Ένωση Ομαδικού Αθλητικού Χώρου “Oι AMAZONEΣ” που αντί στεφάνου προσέφερε χρηματικό ποσό για τη στήριξη του μικρού Παναγιώτη, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης που αντί στεφάνου προσέφερε χρηματικό ποσό στο λογαριασμό του μικρού Παναγιώτη.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ενδόξων Ηρώων και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  Κατά τη διάρκεια της εορτής της Εθνικής Επετείου υπήρχε συνοδεία επαγγελματιών μουσικών που κάλυψαν τις ανάγκες του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. 

Tα σχολεία που παρέλασαν ήταν το 1ο  Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 2ο  Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 3ο  Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 4ο  Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 5ο  Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 6ο  Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 7ο  Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 8ο  Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 9ο  Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 15ο  Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 20ο  Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το 21ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, το Δημοτικό Σχολείο των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ΘΕΟΜΗΤΩΡ, το Δημοτικό Σχολείο των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Συγκίνηση προκάλεσε η παρέλαση του Ειδικού Σχολείου Ηλιούπολης, που το  συνόδευσαν  μαθητές του  2ου  Λυκείου  Ηλιούπολης. Ακολούθησε το Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών και Ενηλίκων  με Αναπηρία (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Ά) «Ορίζοντες», το Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία  «Παναγιά Ευαγγελίστρια» και το Νηπιαγωγείο «Παιδική Φωλιά».

Aκολούθησαν τα Γυμνάσια της Ηλιούπολης. Πιο συγκεκριμένα παρέλασαν το 1ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, το 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, το 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, το 4ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, το 5ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, το 7ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, το Γυμνάσιο των  Ιδιωτικών  εκπαιδευτηρίων ΘΕΟΜΗΤΩΡ.

Ακολούθησαν τα λύκεια της Ηλιούπολης: Παρέλασαν το 1ο Λύκειο Ηλιούπολης, το 2ο    Λύκειο Ηλιούπολης, το 3ο Λύκειο Ηλιούπολης, το 4ο Λύκειο Ηλιούπολης, το 5ο Λύκειο Ηλιούπολης, το  1ο ΕΠΑΛ Ηλιούπολης, το  Λύκειο των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ΘΕΟΜΗΤΩΡ.

Στη συνέχεια παρέλασαν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Παράρτημα Ηλιούπολης, η Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ), το Τοπικό Τμήμα Ηλιούπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, το Τοπικό Σώμα Προσκόπων Ηλιούπολης.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ηλιούπολης έδωσαν το ισχυρό «παρών» τους. Παρέλασαν ο Σύλλογος Αρκάδων Ηλιούπολης, ο Σύλλογος Ηπειρωτών  Ηλιούπολης, η Ιωνική Πολιτιστική Στέγη Ηλιούπολης, ο Σύλλογος Κρητών Ηλιούπολης, ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη», ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης «Η ΠΡΟΟΔΟΣ».

Ακολούθησαν τα Αθλητικά Σωματεία Ηλιούπολης. Παρέλασαν ο Αθλητικός Όμιλος «ΑΘΛΟΣ»  Ηλιούπολης, ο Αθλητικός  Όμιλος  «Αστέρας» Ηλιούπολης, ο Αθλητικός  Όμιλος «ΧΑΡΑΥΓΙΑΚΟΣ» Ηλιούπολης, ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηλιούπολης, η Ελληνική Ένωση Ομαδικού Αθλητικού Χώρου «Οι Αμαζόνες», η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Ηλιούπολης. 

Με την παρουσίαση των αθλητικών ομίλων ολοκληρώθηκε η παρέλαση και ο Τελετάρχης Ιωάννης Γρηγορέας κήρυξε τη λήξη της.

Την ημέρα της Εθνικής Εορτής, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το ιστορικό μουσείο της πόλης μας, τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 παραμένοντας ανοικτό έως τις 14:00μ.μ.. 

Το Περιφερειακό Τμήμα Ηλιούπολης του  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσέφερε εθελοντικά την συνδρομή του κατά τη διάρκεια της παρέλασης. 

Επίσης, εθελοντές παρέμειναν στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου σε  ετοιμότητα, για παροχή υγειονομικής κάλυψης.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ


Ενημερώνουμε τους Δημότες και Κατοίκους της Ηλιούπολης ότι από την Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024 και για όλη την θερινή περίοδο, δεν θα διεξάγονται τα δρομολόγια της Φοιτητικής λεωφορειακής γραμμής. Το Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία της Φοιτητικής λεωφορειακής γραμμής.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x