Κατάμεστο το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για το Εκπαιδευτικό σεμινάριο Α’ Βοηθειών – ΚΑΡΠΑ του ΕΔΔΥΠΠΥ στο Δήμο Ηλιούπολης

Share on facebook
Facebook
Share on print
Εκτύπωση
Share on email
Email

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., σε συνεργασία με τον Δήμο Ηλιούπολης και τους Διασώστες της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων ΕΔΟΚ, διοργάνωσε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το εξαιρετικά χρήσιμο σεμινάριο Α’ Βοηθειών «Η γνώση σώζει ζωές».

Οι συμμετέχοντες στη δράση, εκπαιδεύτηκαν εντελώς δωρεάν στις βασικές Α΄ Βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καθώς έλαβαν και τη σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Η συμμετοχή των πολιτών ήταν μεγάλη, γεγονός που επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης δράσης και την ανάγκη επανάληψής της και σε άλλες δημοτικές ενότητες του Δήμου μας. Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών για ανάλογη εκπαίδευση και η ευαισθητοποίησή τους στην εθελοντική και κοινωνική προσφορά.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Στάθης Ψυρρόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία διεξαγωγής σεμιναρίων Πρώτων Βοηθειών που αναδεικνύουν τον ανθρωπισμό και αξίες όπως είναι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα. Δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η διάσωση της ανθρώπινης ζωής είναι το πρώτιστο και θα πρέπει όλοι ανεξαρτήτως να έχουμε τη γνώση που θα αποτελέσει το όχημα για να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Στη χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, έχουμε μία παραπάνω υποχρέωση να γνωρίζουμε τεχνικές για να προσφέρουμε τις Βασικές Πρώτες Βοήθειες και Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση(ΚΑΡΠΑ) σε ανθρώπους που θα βρεθούν σε επείγουσα ανάγκη, σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας, σε άτομα με Αναπηρία. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως όλους όσοι συμμετείχαν στη διεξαγωγή ενός τόσο πετυχημένου σεμιναρίου που αναδεικνύει πάνω απ’ όλα την αξία του Εθελοντισμού και την έννοια της προστασίας της Ανθρώπινης Ζωής”. 

Το “παρών” έδωσε ο Αντιδήμαρχος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας κ. Παύλος Λαμπρόπουλος, ο οποίος ανέδειξε την σπουδαιότητα και την χρησιμότητα του σεμιναρίου Πρώτων Βοηθειών, το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία του Δήμου Ηλιούπολης, του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας ΕΔΔΥΠΠΥ και της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων ΕΔΟΚ, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία για την σημασία τόσο σημαντικών πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν τις αρχές του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης με στόχο την προστασία και διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Αναφέρθηκε στη συνέχεια ως γιατρός στη διαδικασία Καρδιο-αναπνευστικής Αναζωογόνησης ΚΑΡΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε σημαντικές έρευνες που υπογραμμίζουν ότι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: “η άμεση έναρξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και η έγκαιρη χρήση του Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή σε πολίτες που έχουν λάβει κάποια βασική εκπαίδευση έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Η νέα δημοτική αρχή είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες ώστε να ενημερώσουμε, ευαισθητοποιήσουμε και εκπαιδεύσουμε τους πολίτες στη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων”. Ολοκλήρωσε την ομιλία του δηλώνοντας το ισχυρό “παρών” της νέας δημοτικής αρχής σε τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες στο Δήμο Ηλιούπολης, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά για τη διενέργεια και άλλων τέτοιων σεμιναρίων στο εγγύς μέλλον, δηλώνοντας συνοδοιπόρος σε όλες τις προσπάθειες βελτίωσης των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών για τη διατήρηση της Δημόσιας Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η γνώση και η άμεση παρέμβαση σε έκτακτες καταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, δύναται να αποδειχτούν σωτήριες. Μια βασική εκπαίδευση στις Ά βοήθειες μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη ζωή ενός ανθρώπου καθώς και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ανθρώπινη ζωή. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων και τους Δήμους, συνεχίζει να συμβάλλει τα μέγιστα με κάθε δυνατό τρόπο στην προαγωγή της υγείας των πολιτών, διοργανώνοντας τα σημαντικά αυτά σεμινάρια».

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ


Ενημερώνουμε τους Δημότες και Κατοίκους της Ηλιούπολης ότι από την Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024 και για όλη την θερινή περίοδο, δεν θα διεξάγονται τα δρομολόγια της Φοιτητικής λεωφορειακής γραμμής. Το Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία της Φοιτητικής λεωφορειακής γραμμής.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x