Υπηρεσία Πρασίνου - Περιβάλλοντος
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Δήμος Ηλιούπολης
Υπηρεσία Πρασίνου - Προστασίας Περιβάλλοντος
Ο Δήμος Ηλιούπολης είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος στη προστασία του περιβάλλοντος. Επιδιώκει την διαμόρφωση ενός χώρου, που θα βοηθά τον πολίτη να αναπτύξει την προσωπικότητα και τις όποιες δεξιότητές του. Αναπτύσσει το πράσινο μέσα στα όρια της πόλης και στο περιαστικό δάσος. Έχει εφαρμόσει ολοκληρωμένα προγράμματα με σκοπό να αναπτύξει την περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά από τα πρώτα μαθητικά χρόνια.
Επικοινωνία
Αντιδήμαρχος
Βενετσανόπουλος Γεώργιος,
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Δημοτικής Αστυνομίας
Δηλώσεις συμμετοχής
+30 210 9970162
Αναδάσωση - Δασοπροστασία
Από την 1-10 μέχρι την 31-3 κάθε χρόνου σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, τα παιδιά της Ηλιούπολης φυτεύουν και υιοθετούν τουλάχιστον ένα δέντρο. Το προστατεύουν, το βλέπουν να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται, μαζί με τα ίδια.
Στην αναδάσωση του περιαστικού δάσους του Υμηττού, που επλήγη δύο φορές, συμμετέχουν τμήματα του Στρατού, των Προσκόπων, των Οδηγών, Τοπικοί Σύλλογοι ακόμα και κλιμάκιο Βουλευτών.
Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει με το ΣΠΑΥ, τον Οργανισμό που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ηλιούπολης και στον οποίο συμμετέχουν εννέα Δήμοι, που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό, στα τηλέφωνα: (+30) 210 9922 481 & (+30) 210 9945 594.
Επίσης από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο λειτουργούν τμήματα δασοπροστασίας και σε εθελοντική βάση.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στη προστασία του δάσους. Είναι πηγή ζωής για μας και τα παιδιά μας.
Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Δήμου Ηλιούπολης (Ε.Υ.Δ.Π.Δ.Η.)
«Δεν είμαστε ήρωες»
Τα μέλη της Εθελοντικής Υπηρεσίας και πυρόσβεσης του Δήμου Ηλιούπολης μιλάνε για την μεγάλη τους αγάπη, το δάσος και προσκαλούν όλους τους ενεργούς πολίτες να οργανωθούν και να δραστηριοποιηθούν.
Ο Μάκης, 25 ετών, είναι προγραμματιστής, ο 31χρονος Χρήστος, μάγειρας και ο Γιώργος, 37 χρονών, συμβασιούχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο καθένας τους έχει τα δικά του ενδιαφέροντα, τα δικά του προβλήματα, τη δική του ζωή. Έχουν, όμως, και μια κοινή αγάπη που τους ενώνει και τους κάνει να περνούν ατέλειωτες ώρες μαζί. Είναι η αγάπη τους για το δάσος, η αγάπη τους για τον άνθρωπο, η ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο.
Είναι τρία από τα 39 μέλη της Εθελοντικής Υπηρεσίας και πυρόσβεσης του Δήμου Ηλιούπολης, που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό κάθε φορά που ο Υμηττός –και όχι μόνο αυτός- παραδίδεται στις φλόγες. Χωρίς χρήματα, χωρίς ασφάλεια, χωρίς πολλές φορές τον απαραίτητο εξοπλισμό, αγωνίζονται για τη διατήρηση του ελάχιστου πια πρασίνου που έχει απομείνει στην Αττική. Για το κοινό καλό, χωρίς προσωπικά οφέλη. Ρίχνονται με αυταπάρνηση στη μάχη ενάντια στις φλόγες, με σθένος ψυχής και καρδιάς, και τα καταφέρνουν άριστα.
Αφιερώνουν την επιτυχία τους στον αδικοχαμένο νεαρό εθελοντή δασοπυροσβέστη, Δημήτρη Καραμολέγκο, ο οποίος έχασε τη ζωή του εννιά χρόνια πριν, στις 22 Ιουλίου του 1999, σε μια χαράδρα του Υμηττού, στην προσπάθειά του να δαμάσει τις φλόγες που κατέκαιαν το όμορφο δάσος.
Τους συναντήσαμε στον χώρο όπου έχει εγκατασταθεί η Υπηρεσία από το 1999, στις παρυφές του Υμηττού, απ’ όπου ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να δράσουν, μόλις σταλεί μέσω ασυρμάτου η είδηση για φωτιά.
«Όταν παλεύουμε με τις φλόγες, στιγμιαία περνούν τα πάντα απ’ το μυαλό μας, αφού καίγεται το σπίτι μας, το δάσος», λένε χαρακτηριστικά. «Εκείνη την ώρα, μοναδικό μας μέλημα είναι να σβήσουμε τη φωτιά, με οποιοδήποτε κόστος. Δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο. Και ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες φωτιές, αρχικά υπάρχει μια στενοχώρια, μία απόγνωση, που αμέσως μετατρέπεται σε πείσμα και αποφασιστικότητα να πετύχουμε το στόχο μας. Η πυρόσβεση δεν χρειάζεται ήρωες, ούτε πολλά λόγια, αλλά να αφοσιώνεται αποκλειστικά σε αυτό που κάνεις».
Η ομάδα συγκροτήθηκε αμέσως μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του 1998, όταν δέκα φίλοι – κάτοικοι της Ηλιούπολης αποφάσισαν να οργανωθούν καλύτερα για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων. Κάποιοι είχαν εμπειρία από αντίστοιχη προϋπηρεσία ή συμμετοχή τους σε άλλες τέτοιες ομάδες, ενώ άλλοι είχαν πλήρη άγνοια και καθοδηγούνταν από τους υπολοίπους.
Κύριος σκοπός τους ήταν η προστασία του ευρύτερου δασικού τομέα της Ηλιούπολης και βέβαια οι φυσικές καταστροφές το χειμώνα (πλημμύρες, χιονοπτώσεις κ.λ.π.).
Σήμερα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηλιούπολης, τη Νομαρχία Αθηνών, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κάτω από την ομπρέλα του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν οργανωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν σε κάθε δυσκολία. Κάθε χειμώνα προετοιμάζονται για τη δύσκολη καλοκαιρινή επικίνδυνη για φωτιές περίοδο. Εκπαιδεύονται από έμπειρους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, διδάσκονται σε εξειδικευμένα σεμινάρια, συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια. Τελευταία έχουν ξεκινήσει προσπάθειες ενημέρωσης των μαθητών των δημοτικών σχολείων, μέσα από ειδικά προγράμματα που οργανώνει ο Δήμος.
Η Υπηρεσία λειτουργεί όλο το 24ωρο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με αρκετούς από τους εθελοντές να κάνουν 8ωρη βάρδια αμέσως μετά από τη δουλειά τους. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι. Ό,τι μπορεί ο κάθε εθελοντής, προσφέρει. Είναι λίγος ο κόσμος και πάρα πολύ δουλειά που υπάρχει.
«Ο κόσμος δεν ξέρει τι σημαίνει εθελοντής», αναφέρουν με πικρία. «Μας ρωτάνε γιατί το κάνουμε, αφού δεν έχουμε οικονομικά οφέλη. Μα, όλα στη ζωή αυτή έχουν να κάνουν με το χρήμα; Οι πολίτες δεν πρέπει να ενεργοποιούνται μόνο όταν βλέπουν καπνό. Να έρθουν κοντά μας, να οργανωθούμε. Έχει διαφορά να πολεμάς κάτι που δεν το ξέρεις καθόλου, από το να το πολεμάς κάτω από οργάνωση και συντονισμό από έμπειρους ανθρώπους. Οι ομάδες έχουν ανάγκη τους πολίτες. Οργανωμένα μπορούμε να καταφέρουμε πολλαπλάσια πράγματα».