Εκπαιδευτικά Προγράμματα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Στόχος και φιλοδοξία είναι να μετατραπεί το Μουσείο σε κέντρο ιστορικών μελετών για την εποχή εκείνη και να μεταδώσει την γνώση με αντικειμενικό τρόπο, μεταλαμπαδεύοντας συγχρόνως στις νεότερες γενιές τα ιδεώδη και τις αξίες των αγωνιστών για ελευθερία, εθνική κυριαρχία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται ξεναγήσεις οι οποίες αφορούν και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Η ξενάγηση περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού από το χρονικό της Εθνικής αντίστασης, μαρτυρίες αγωνιστών που έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση και εκπαιδευτικές εργασίες διαφορετικές σε κάθε σχολική βαθμίδα οι οποίες εμπλουτίζονται με τη βοήθεια και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνουν αφίσες της ΕΠΟΝ τις οποίες τα παιδιά καλούνται να χρωματίσουν, καθώς και κουίζ, ερωτηματολόγια, σταυρόλεξο σχετικά με λέξεις από την Εθνική Αντίσταση και μέσα που χρησιμοποιούσαν οι Αντιστασιακές οργανώσεις.

Όσον αφορά τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου οργανώνεται πρόγραμμα με τίτλο ανθρώπινα δικαιώματα και ιδεολογία, η ανάπτυξη του φασισμού στην Ευρώπη του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και οι επιπτώσεις στην κατεχόμενη Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει προ-συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς ώστε τα παιδιά να έρχονται προετοιμασμένα στο ιστορικό φαινόμενο της Εθνικής Αντίστασης.

Σημαντικό και αναπόσπαστο τμήμα του Μουσείου αποτελεί και η πινακοθήκη η οποία περιέχει πίνακες ζωγραφικής του Λευκαδίτη ζωγράφου Θεμιστοκλή Καρφάκη εμπνευσμένου από την Εθνική Αντίσταση. Η πινακοθήκη (galerie) του Μουσείου αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και προσφέρει ερέθισμα για καλλιτεχνική δράση στα παιδιά, εμπνευσμένα από τα εκθέματα που παρακολούθησαν.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του δήμου μας είναι ένας χώρος ανοιχτός και φιλόξενος στην κοινωνία και την νεολαία μας, μία γέφυρα της ιστορίας μας στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.