Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Share on facebook
Facebook
Share on print
Εκτύπωση
Share on email
Email

Οι πρόγονοί μας, οι Έλληνες αγωνιστές, με λιγοστά όπλα και εφόδια, αλλά με άφθονο πάθος για την ελευθερία, σήκωσαν σαν σήμερα τη σημαία του Αγώνα.
Ο σπόρος της επανάστασης υπήρχε, καλά κρυμμένος, μάζευε δυνάμεις για 400 χρόνια. Η πίστη και η αγάπη για τη ζωή και την ελευθερία τον θέριεψε και έγινε σύνθημα αγώνα: «Ελευθερία ή Θάνατος»!
Και έγινε και μάθημα και δίδαγμα ζωής!

«Να έχεις στόχο και όραμα, να μην τα παρατάς ποτέ, να πιστεύεις στο δίκιο σου και να πολεμάς για αυτό με τα χέρια και με το μυαλό , ακόμα και πέρα από κάθε λογική, με πίστη και με πείσμα»!

Το έδαφος είχε προετοιμαστεί από το Ρήγα Φεραίο και τη Φιλική Εταιρεία, από τις πρώιμες εξεγέρσεις, που πνίγηκαν στο αίμα.

Και τελικά το αδύνατο έγινε δυνατό!

Οι νίκες και τα κατορθώματα όλο και πλήθαιναν, ενίσχυαν την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού και του έδωσαν περισσή αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.

Ένδοξες σελίδες γράφτηκαν στην Ιστορία μας, με νίκες μα και θυσίες!

Στην Αλαμάνα και στη Γραβιά, στο Μεσολόγγι και στα Ψαρά, στα Δερβενάκια και στο Σούλι, στο Ζάλογγο, στη Χίο και αλλού.

Η Ευρώπη, η Αμερική κι όλος ο κόσμος παρακολουθούσαν με θαυμασμό μια χούφτα Ελλήνων με αγωνιστικό φρόνημα, να δαμάζουν τον Οθωμανό δυνάστη.

Εντυπωσιάστηκαν και εμπνεύστηκαν από την γενναιότητα και την αυτοθυσία των Ελλήνων πολεμιστών και άρχισαν να συμπαραστέκονται ηθικά και υλικά και Φιλέλληνες όπως ο λόρδος Μπάιρον ήρθαν να πολεμήσουν μαζί μας.

Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 καταγράφηκε στην Ιστορία ως ένα ξεχωριστό γεγονός, μεταξύ των επαναστατικών κινημάτων που εκδηλώθηκαν σε Ευρώπη και Αμερική τον 18ο και τον 19ο αιώνα, που ολοκληρώθηκε με την δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους, που αποσχίστηκε από την οθωμανική αυτοκρατορία στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και στη συνέχεια μεγάλωσε και ισχυροποιήθηκε, για να κατέχει σήμερα σημαντική θέση στην σύγχρονη Ευρώπη και τον κόσμο.

Στην πόλη μας, με την εξαιρετική συμβολή της 5μελούς επιστημονικής επιτροπής του Δήμου μας, εορτάσαμε τα 200 χρόνια της Επανάσταση του 1821 με μια σειρά από επιλεγμένες ποιοτικές εκδηλώσεις, που συνέδεσαν το ιστορικό και το πολιτιστικό παρελθόν της πατρίδας μας με το παρόν, ανέδειξαν τη συνέχεια του έθνους και πρόβαλαν την αξία της Επανάστασης, ως ορόσημο για τη νέα εποχή, με σκοπό:
• Τη μελέτη των αγώνων των προγόνων μας, για να εμπνευστούμε από αυτούς
• Τον αναστοχασμό για την πορεία του ελληνικού κράτους από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και
• Την εκλαΐκευση και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης για το 1821, στο ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους μας.

Συνεχίζουμε ακόμα αυτή την πολιτική, με αξιοσημείωτες εκδηλώσεις και εκθέσεις, όπως η έκθεση ζωγραφικής «Ελπίδα και Αγώνας» του Επαμεινώνδα Ρεντζή, που γίνεται εδώ στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου μας, μέχρι τις 3 Απριλίου και που όλοι πρέπει να επισκεφτούμε.

Όπως επίσης την εικαστική έκθεση «Από την Επανάσταση του 1821 στην Εθνική Αντίσταση», στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, μέχρι τις 30 Μαρτίου, όπου εκτίθενται 90 έργα 49 δημιουργών, που αποτυπώνουν την ιστορία των τελευταίων 200 ετών της Ελλάδας.

Και σήμερα, λαοί υποφέρουν και δοκιμάζονται από τον πόλεμο και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, ότι η ελευθερία είναι αναμφισβήτητο και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση όλων να την υπερασπίζονται, γιατί μόνο μέσα από ελεύθερους λαούς προάγεται η δημοκρατία και δομούνται ελεύθεροι άνθρωποι.

Διαχρονικά ισχύει ότι έγραψε ο Ρήγας Φεραίος, στο «Θούριό» του που ενέπνευσε τότε τους υπόδουλους Έλληνες και τον σφράγισε με τη δική του θυσία:
«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή
παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»

Και τότε δεν πήγαν χαμένες τόσες θυσίες και τόσο αίμα.

Ο αγώνας άλλαξε πολλές φορές μορφή.

Άλλοτε φαινόταν πως θα έχει αίσιο τέλος και άλλοτε πως όλα έχουν χαθεί.

Καρποφόρησαν τελικά και έτσι δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος.

Να θυμόμαστε όμως ότι η επανάσταση του 1821 δεν ήταν μόνο σελίδες δόξας και ηρωισμού, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που η διχόνοια και τα συμφέροντα σημάδευσαν αγωνιστές και κηλίδωσαν την Ιστορία μας.

Και αυτά πρέπει να τα μελετάμε, για να τα αποφύγουμε στο μέλλον.

Να διδαχτούμε από το παρελθόν και από τους αγώνες των αγωνιστών.

Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Παπαφλέσσας, Μακρυγιάννης, Μπουμπουλίνα, Διάκος, Μαντώ Μαυρογένους και άλλοι πολλοί έγραψαν την Ιστορία μας και πάντα η Ελλάδα θα γεννάει τέτοιους ήρωες.

Έρχονται δυστυχώς συννεφιασμένοι καιροί και δύσκολες μέρες για τον κόσμο και την πατρίδα μας.

Εμείς πρέπει πάντα να επαγρυπνούμε.

Να δυναμώνουμε ως άνθρωποι και ως πολίτες, ως χώρα και ως Δημοκρατία και να δημιουργούμε προσεκτικά τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τις συνθήκες, για να μη ζήσουμε ξανά μαύρες μέρες.

Εύχομαι σε όλους μας εδώ, σ΄ αυτή την τελετή μνήμης και τιμής, αλλά και σε όλη την πόλη, “Χρόνια Πολλά” και σας προσκαλώ να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί την παρέλαση των παιδιών μας!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ


Δεν υπάρχουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις!

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x