Πύλη Διαμεσολάβησης

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Δήμος Ηλιούπολης

Πύλη Διαμεσολάβησης

Τι είναι η Διαμεσολάβηση;

Η Διαμεσολάβηση είναι μια σύγχρονη διαδικασία, που δίνει στα μέρη τη δυνατότητα να επιλύσουν εξωδικαστικά τη διαφορά τους, αποφεύγοντας την χρονοβόρα, ακριβή, αβέβαιη και ψυχοφρόρα δικαστική οδό. Η Διαμεσολάβηση είναι συναινετική, οικονομική, φιλειρηνική και παρέχει μια άμεση και λειτουργική λύση, στην οποία καταλήγουν τα ίδια τα μέρη, με την παρουσία των δικηγόρων τους και με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή / της διαμεσολαβήτριας. Ειδικότερα, ο διαμεσολαβητής / η διαμεσολαβήτρια είναι ένα τρίτο, ουδέτερο πρόσωπο ειδικά καταρτισμένο για να συνδράμει στον διάλογο και να βοηθήσει τα μέρη να επιτύχουν μια εξωδικαστική συμφωνία, χωρίς να παίρνει θέση και χωρίς να παρέχει το ίδιο τη λύση. Είναι πολύ σημαντικό το ότι η συμφωνία που καταρτίζουν τα μέρη κατά τη θεσμική διαδικασία της διαμεσολάβησης φέρει τα κυριότερα χαρακτηριστικά μιας δικαστικής απόφασης, με αποτέλεσμα να μην υπολείπεται της δικαστικής διαδικασίας ως προς τη δεσμευτικότητα και την εφαρμογή του αποτελέσματός της.

Τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι πολίτες μέσα από τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης είναι προφανή, καθώς αποφεύγουν μια αντιδικία λύνοντας οι ίδιοι υπεύθυνα τις διαφορές τους. Ειδικά στις οικογενειακές υποθέσεις, δηλαδή στις υποθέσεις των διαζυγίων, η εξωδικαστική επίλυση μιας διαφοράς, μακριά από το επιβαρυντικό και ψυχοφθόρο περιβάλλον των δικαστικών αιθουσών είναι κρίσιμης σημασίας για την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής των οικογενειών.

Ο Δήμος μας, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στην διαφύλαξη κι ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, δημιούργησε την Πύλη Διαμεσολάβησης με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών ως προς την εφαρμογή του θεσμού ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης με έμφαση στις οικογενειακές διαφορές και την καλλιέργεια μιας εξωδικαστικής, συναινετικής κουλτούρας στην κοινωνία μας.

Οικογενειακή Διαμεσολάβηση

Στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση υπάγονται οι διαφορές που προκύπτουν σε ένα διαζύγιο, όπως το μοίρασμα της περιουσίας, η επιμέλεια των τέκνων και η επικοινωνία με αυτά, και η καταβολή διατροφής.

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις των διαζυγίων το συναισθηματικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο από μόνο του και μια δικαστική διαδικασία, με την αντιπαράθεση, την ένταση και τη δημοσιοποίηση των ιδιωτικών πληροφοριών ενώπιον τρίτων κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, έως και καταστροφικά για τις ζωές των μελών της οικογένειας.

Αντιθέτως, η εξωδικαστική επίλυση των παραπάνω ζητημάτων, με συμφωνία του ίδιου του πρώην ζεύγους κι όχι με την απόφαση ενός άγνωστου τρίτου (του δικαστή) είναι η μόνη οδός που επιτρέπει στα μέρη να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Κατ’αυτόν τον τρόπο τα μέρη προχωρούν στη δημιουργία μιας νέας ζωής απαλλαγμένης από το θυμό, την τοξικότητα και τη δυστυχία που συνεπάγεται μια πολύχρονη αντιδικία, η οποία καταλήγει να κρατά τους πρώην συντρόφους δεσμευμένους, αυτή τη φορά σε έναν άκρως αρνητικό και ψυχοφθόρο δεσμό.

Ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά, η συνεννόηση μεταξύ των γονιών ως προς την ανατροφή και τα ζητήματα που δεν σταματούν να ανακύπτουν κατά το μεγάλωμά τους (όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες), αποτελεί, και αυτή, μέρος της γονικής μέριμνας, καθώς περιορίζει δραστικά τις αρνητικές συνέπειες του διαζυγίου κι εξασφαλίζει ένα πολιτισμένο τρόπο ζωής τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ίδιους τους γονείς.

Τρόπος Λειτουργίας Πύλης Διαμεσολάβηση

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ» του δήμου με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ / ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την Υπεύθυνη της Πύλης Διαμεσολάβησης, κα Ροζίτα Σπινάσα (τηλ. 2111109243), δικηγόρο L.LM και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια με μετεκπαίδευση στην Οικογενειακή Διαμεσολάβηση, προκειμένου να κάνουν μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τον θεσμό της Διαμεσολάβησης. Μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν εγγράφως αποστέλλοντας e-mail με τα ερωτήματά τους στο spinasa@ilioupoli.gr ή να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση εδώ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Για όσους θέλουν να ενημερωθούν κατ’ ιδίαν σχετικά με τις δυνατότητες της Διαμεσολάβησης, μπορούν να προγραμματίσουν μια συνάντηση με την υπεύθυνη της Πύλης κα Ροζίτα Σπινάσα, επικοινωνώντας μαζί της κατά τους παραπάνω τρόπους, στο γραφείο της Πύλης Διαμεσολάβησης που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο Ηλιούπολης για τη διενέργεια ενημερωτικών συναντήσεων, καθώς και για τη διενέργεια διαμεσολαβήσεων.

Υπεύθυνη λειτουργίας Πύλης Διαμεσολάβησης

Υπεύθυνη οργάνωσης και λειτουργίας της «Εθελοντικής Πύλης Διαμεσολάβησης» είναι με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου η κα Ροζίτα Σπινάσα, δικηγόρος LL.M και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με μετεκπαίδευση στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. 

(στοιχεία επικοινωνίας: 2111109243, e-mail: spinasa@ilioupoli.gr), με την οποία μπορούν να επικοινωνούν οι δημότες για την ενημέρωσή τους σχετικά με τον θεσμό της Διαμεσολάβησης.