Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες 2023-2024

Share on facebook
Facebook
Share on print
Εκτύπωση
Share on email
Email

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης συνεχίζεται, για δέκατη χρονιά, το πρόγραμμα «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες»  για τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας.

Από 31 Οκτωβρίου 2023 έως και 31 Μαΐου 2024 κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 9:30 με 11:30 π.μ., μαθητές Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτικό-εικαστικό, Θεανώ Χριστοπούλου, να «ζωντανεύει» εικόνες βιβλίων που επιλέξαμε για τις αντίστοιχες ηλικίες.

Συγκεκριμένα, με αφορμή και έμπνευση κάθε φορά ένα ή περισσότερα βιβλία, τα παιδιά συμμετέχουν σε ποικίλες δράσεις και μέσα από διηγήσεις, δημιουργικά παιχνίδια, κατασκευές ή πειράματα, έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν εικαστικά, να συζητήσουν, να εκπαιδευτούν περιβαλλοντικά και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά πεδία γνώσης.

Στόχος των δράσεων αυτών είναι να μάθουν τα παιδιά ν´ αξιοποιούν τη βιβλιοθήκη και τον κόσμο των βιβλίων σαν ένα πέρασμα όχι μόνο στη γνώση αλλά και στη δημιουργική έκφραση, σαν ένα χώρο εξερεύνησης νέων εμπειριών και επικοινωνίας.

Τα βιβλία, στα οποία βασίζονται  οι φετινές Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες για κάθε τάξη   είναι:

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ- Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:

ΚΡΑΚ! … ΑΚΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΓΟΥΣ ΠΟΥ ΛΙΩΝΟΥΝ

Με αφορμή το βιβλίο «Κρακ!»  της Seou Lee, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος,  ακούμε τους πάγους να λιώνουν και ακολουθούμε  το μεγάλο ταξίδι ενός μικρού πιγκουίνου, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Μέσω μιας διαδραστικής ανάγνωσης τα παιδιά συμμετέχουν στη ροή της ιστορίας και ευαισθητοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ  Α΄- Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:

ΓΙΝΕ ΔΕΝΤΡΟ!

Τα δέντρα ενός δάσους προστατεύουν και φροντίζουν το ένα το άλλο, όπως τα μέλη μιας οικογένειας. Παράλληλα βοηθούν στη διατήρηση των μικροκλιμάτων και των οικοσυστημάτων. Μας δίνουν ζωή! Το βιβλίο της Maria Gianferrari  με την εικονογράφηση της Felicita Sala, «Γίνε Δέντρο!», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μας συγκρίνει με τα δέντρα και μας ενθαρρύνει να στραφούμε στη φύση και όλοι μαζί σαν τα δέντρα ενός δάσους να την προστατεύσουμε, αλλά και να μάθουμε σαν κοινωνία από το κοινωνικό του σύστημα: να θέσουμε τα θεμέλια για μια αρμονική πορεία στη ζωή μας  με τη φύση και τους συνανθρώπους μας.

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ  Β΄- Γ΄- Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:

ΓΙΝΕ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ…

Είμαστε σε άκρως απόρρητη αποστολή για να σώσουμε τα ζώα του κόσμου! Τα ζώα εξαφανίζονται με ρυθμούς που δεν έχει ξαναδεί ο άνθρωπος. Κινδυνεύει όλοι η βιοποικιλότητα του πλανήτη! Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Ελένη Ανδρεάδη «Πράκτορες του πλανήτη πιράνχας στη στεριά» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μεταμορφωνόμαστε σε μυστικούς πράκτορες της Περιβαλλοντοπόλ και αναλαμβάνουμε δράση.

 

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ  Δ΄- Ε΄- ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Η χαρτογράφηση του σύμπαντος από τη γέννησή του έως σήμερα. Μια  περιπλάνηση στο ηλιακό μας σύστημα και στους γαλαξίες. Με αφετηρία το βιβλίο του Clive Gifford «Διάστημα από τη μεγάλη έκρηξη στα διαστημικά ερευνητικά σκάφη» με την επιστημονική συμβολή του δρ. Mike  Goldsmith, σε εικονογράφηση Melvyn Evans, από τις εκδόσεις Διόπτρα, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε  το μαγευτικό σύμπαν που μας περιβάλλει… 

 

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ  Ε΄- ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:

ΓΙΝΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Ανακαλύπτουμε τον μυστικό κόσμο της Βιβλιοθήκης. Μαθαίνουμε για τους κωδικούς των βιβλίων, την ταξινόμησή τους σε θεματικές κατηγορίες, τους κανονισμούς λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και εκπαιδευόμαστε στην εξυπηρέτηση του κοινού.   Περιπλανιόμαστε στα ράφια και βρίσκουμε κρυμμένους θησαυρούς…

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τμήματα σχολικών τάξεων των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της Ηλιούπολης. Μπορείτε να επιλέξετε τη δράση που επιθυμείτε.

Για δηλώσεις συμμετοχής, τα σχολεία που ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στη  Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο τηλέφωνο 2109948344 (εσωτ. 115 κα Θεανώ Χριστοπούλου) καθημερινά από 8:30-13:00

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώνουμε τους Δημότες και Κατοίκους της Ηλιούπολης ότι αποκαταστάθηκε η βλάβη της γραμμής 2 της Δημοτικής Συγκοινωνίας και από τη Δευτέρα 20 Μαίου 2024 τα δρομολόγια της Γραμμής θα διεξαχθούν κανονικά.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x